Pyszności Nocturne
+2
Nysslin
Wirianna
6 posters
Strona 1 z 1
Pyszności Nocturne
Wiadome jest wszystkim wszem i wobec, że o czym jak o czym, ale o jedzeniu to można ze mną pogadać zawsze o każdej porze dnia i nocy i o każdej porze roku...
W związku z tym, zainspirowana także tym, że nie tylko ja mam się czym podzielić, ale chętnie bym się dowiedziała, jak sporządzić pyszności które chciałabym spróbować, bądź spróbowałam na jakimś naszym zlotowym spotkaniu, zakładam taki o temat, gdzie chciałabym się dzielić przepisami i czerpać z waszych!
Zachęcam do wstawiania przepisów. Żeby nam razem smaczniej było!
W związku z tym, zainspirowana także tym, że nie tylko ja mam się czym podzielić, ale chętnie bym się dowiedziała, jak sporządzić pyszności które chciałabym spróbować, bądź spróbowałam na jakimś naszym zlotowym spotkaniu, zakładam taki o temat, gdzie chciałabym się dzielić przepisami i czerpać z waszych!
Zachęcam do wstawiania przepisów. Żeby nam razem smaczniej było!
Wirianna- Liczba postów : 87
Join date : 21/12/2009
Age : 36
Re: Pyszności Nocturne
W takim razie i ja się czyms podziele. Nie trzeba być wielkim kucharzem, żeby zrobic cos pysznego i taniego. Gorąco polecam.
Blok Czekoladowy:
Składniki:
1.) Kostka margaryny
2.) 1/2 szklanki wody
3.) 2 szklanki cukru
4.) 5-6 łyżek kakao
5.) 1/2 kg mleka w proszku
6.) pokrojone herbatniki lub wafle
7.) Dla smaku można dodac też bakalie lub inne słodkie dodatki
Przygotowanie:
Wodę, cukier i margaryne zagotować.
Kakao i mleko w proszku razem wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem.
Do gładkiej masy dodac bakalie i połamane herbatniki.
Porządnie wymieszać i przełożyć do jakiejś misy lub foremki.
Po ostygnięciu wstawić do lodówki i odczekać, az stwardnieje.
Tak oto przygotowany deser można kroić w plastry i zajadać.
Smacznego!
Blok Czekoladowy:
Składniki:
1.) Kostka margaryny
2.) 1/2 szklanki wody
3.) 2 szklanki cukru
4.) 5-6 łyżek kakao
5.) 1/2 kg mleka w proszku
6.) pokrojone herbatniki lub wafle
7.) Dla smaku można dodac też bakalie lub inne słodkie dodatki
Przygotowanie:
Wodę, cukier i margaryne zagotować.
Kakao i mleko w proszku razem wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem.
Do gładkiej masy dodac bakalie i połamane herbatniki.
Porządnie wymieszać i przełożyć do jakiejś misy lub foremki.
Po ostygnięciu wstawić do lodówki i odczekać, az stwardnieje.
Tak oto przygotowany deser można kroić w plastry i zajadać.
Smacznego!
Nysslin- Liczba postów : 126
Join date : 21/03/2010
Age : 37
Skąd : Wioska Myśliwych
Re: Pyszności Nocturne
Stek z indyka (lub kurczaka) z polewą z pomidorów suszonych na słońcu i bułką tartą - moje dzisiejsze odkrycie
Składniki na 4 porcje:
- 500g (najlepiej 4) filetów z indyka (lub kurczaka)
- 4 łyżeczki pesto (20g)
- 75 g bułki tartej
- 40 g pomidorów suszonych na słońcu w oliwie, osączonych (brzmi dziwnie, ale można coś takiego kupić, słoiczek 320 g takich pomidorów jakieś 8 zł)
- 1 łyżka estragonu (w przepisie było, że świeżo posiekany, ale ja dałam suszony i też się sprawdził)
- czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
1) Rozgrzać piekarnik na 190 st. C (z termoobiegiem 165 st. C i piec krócej o 5 min)
2) Posmarować żaroodporne naczynie niewielką ilością tłuszczu (oleju/oliwy/masła/margaryny)
3) Filety oczyścić, pokroić na porcję według uznania (im większe tym ładniej) i obsmarować pesto. Ułożyć na blaszce.
4) Posiekać drobno osączone pomidorki i wymieszać z bułką, dodać estragon i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
5) Nałożyć "masę" z bułki i pomidorów na filety dociskając łyżeczką
6) włożyć naczynie do piekarnika i piec 25 - 30 min, aż bułka się zarumieni.
Co do tego? Pełna dowolność. Ja jadłam z ziemniakami i sałatką, o której kolejna bajka...
Ale już krótsza: słoik startego selera, puszka pokrojonego ananasa, kukurydzy, 3 ugotowane jaja (posiekać) i 2 łyżki majonezu. Wymieszać.
Smacznego!
Składniki na 4 porcje:
- 500g (najlepiej 4) filetów z indyka (lub kurczaka)
- 4 łyżeczki pesto (20g)
- 75 g bułki tartej
- 40 g pomidorów suszonych na słońcu w oliwie, osączonych (brzmi dziwnie, ale można coś takiego kupić, słoiczek 320 g takich pomidorów jakieś 8 zł)
- 1 łyżka estragonu (w przepisie było, że świeżo posiekany, ale ja dałam suszony i też się sprawdził)
- czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
1) Rozgrzać piekarnik na 190 st. C (z termoobiegiem 165 st. C i piec krócej o 5 min)
2) Posmarować żaroodporne naczynie niewielką ilością tłuszczu (oleju/oliwy/masła/margaryny)
3) Filety oczyścić, pokroić na porcję według uznania (im większe tym ładniej) i obsmarować pesto. Ułożyć na blaszce.
4) Posiekać drobno osączone pomidorki i wymieszać z bułką, dodać estragon i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
5) Nałożyć "masę" z bułki i pomidorów na filety dociskając łyżeczką
6) włożyć naczynie do piekarnika i piec 25 - 30 min, aż bułka się zarumieni.
Co do tego? Pełna dowolność. Ja jadłam z ziemniakami i sałatką, o której kolejna bajka...
Ale już krótsza: słoik startego selera, puszka pokrojonego ananasa, kukurydzy, 3 ugotowane jaja (posiekać) i 2 łyżki majonezu. Wymieszać.
Smacznego!
Wirianna- Liczba postów : 87
Join date : 21/12/2009
Age : 36
Re: Pyszności Nocturne
To ja podam moje zeszłoroczne odkrycie... amoze wcale nie takie odkrycie.
Placki nieziemniaczne:
1.) Kostka sera żółtego
2.) Paczka pieczarek
3.) 4 filety z kurczaka (ewentualnie może być coś innego co sie szybko usmaży)
4.) 2-3 jajka
Przygotowanie:
Wszystko pokroić w drobna kostkę, do tego rozbić te jajka, porządnie wymieszać i formować na patelni jak placki ziemniaczane.
Również gorąco polecam.
W następnym opisie pyszna sałatka
Placki nieziemniaczne:
1.) Kostka sera żółtego
2.) Paczka pieczarek
3.) 4 filety z kurczaka (ewentualnie może być coś innego co sie szybko usmaży)
4.) 2-3 jajka
Przygotowanie:
Wszystko pokroić w drobna kostkę, do tego rozbić te jajka, porządnie wymieszać i formować na patelni jak placki ziemniaczane.
Również gorąco polecam.
W następnym opisie pyszna sałatka
Nysslin- Liczba postów : 126
Join date : 21/03/2010
Age : 37
Skąd : Wioska Myśliwych
Re: Pyszności Nocturne
Bardzo szybki, tani obiad dla miłośników makaronów.
Makaron z tuńczykiem
- 250g makaronu muszelki
- puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju)
- garść (nie, nie wiem ile, w gramach...) kaparów
- 75g oliwek
- 4 ząbki czosnku
- bazylia do przyprawienia
- oliwa
Makaron ugotowac wg przepisu.
Podsmażyć tuńczyka z wyciśniętym czosnkiem, oliwkami i kaparami.
Dodać na patelnię ugotowany makaron, chwilę smażyć (z 5 minut) na oliwie.
Posypać bazylią i polać oliwą, by całość nie była sucha.
Smacznego
Makaron z tuńczykiem
- 250g makaronu muszelki
- puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju)
- garść (nie, nie wiem ile, w gramach...) kaparów
- 75g oliwek
- 4 ząbki czosnku
- bazylia do przyprawienia
- oliwa
Makaron ugotowac wg przepisu.
Podsmażyć tuńczyka z wyciśniętym czosnkiem, oliwkami i kaparami.
Dodać na patelnię ugotowany makaron, chwilę smażyć (z 5 minut) na oliwie.
Posypać bazylią i polać oliwą, by całość nie była sucha.
Smacznego
Wirianna- Liczba postów : 87
Join date : 21/12/2009
Age : 36
Re: Pyszności Nocturne
Nie wiem,co:D
Ja ostatnio odkryłem rzecz genialną w swojej prostocie:)
-mieszanka meksykańska
-tuńczyk
-majonez lub śmietana
-ogórek kiszony
-sól i pieprz:)
Ja ostatnio odkryłem rzecz genialną w swojej prostocie:)
-mieszanka meksykańska
-tuńczyk
-majonez lub śmietana
-ogórek kiszony
-sól i pieprz:)
Tisan- Liczba postów : 152
Join date : 04/01/2010
Age : 36
Skąd : skc
Re: Pyszności Nocturne
Spaghetti Carbonara
-o makaronie chyba nie muszę pisać;p
-na oliwie z oliwek podsmażamy ze [u]2 plasterki boczku wędzonego
-w miseczce mieszamy niewielką ilość śmietany, startego parmezanu, żółtko i szczyptę pieprzu
-na podsmażony boczek wyrzucamy gotowy makaron i ostrożnie wlewamy sos, tak żeby jajko się nie ścięło i gotowe:)
-można użyć innych przypraw,jeśli ktoś lubi, ale soli nie polecam,bo makaron, boczek i parmezan same w sobie słone będą
-w tradycyjnej kuchni włoskiej ponoć daje się całe jajko bez smietany
Bruschette
Czyli po prostu grzanki:) Czy to na suchej patelni, czy innym opiekaczu robimy grzaneczkę. Najlepsza z bagietki,le chleb też może być. I teraz jest kilka opcji:)
1.nacieramy z obu stron pomidorem,najlepiej koktajlowym
2.nacieramy lekko czosnkiem, wierzch polewamy oliwą z oliwek i lekko solimy - moja ulubiona opcja;)
3.robimy sałatkę
-pomidor w drobną kostkę
-świeża bazylia posiekana
-czosnek przeciśnięty lub posiekany
-oliwa z oliwek
-opcjonalnie woda
-sól pieprz i opcjonalne przyprawy:)
-kładziemy na grzaneczkę i jest super:)
-o makaronie chyba nie muszę pisać;p
-na oliwie z oliwek podsmażamy ze [u]2 plasterki boczku wędzonego
-w miseczce mieszamy niewielką ilość śmietany, startego parmezanu, żółtko i szczyptę pieprzu
-na podsmażony boczek wyrzucamy gotowy makaron i ostrożnie wlewamy sos, tak żeby jajko się nie ścięło i gotowe:)
-można użyć innych przypraw,jeśli ktoś lubi, ale soli nie polecam,bo makaron, boczek i parmezan same w sobie słone będą
-w tradycyjnej kuchni włoskiej ponoć daje się całe jajko bez smietany
Bruschette
Czyli po prostu grzanki:) Czy to na suchej patelni, czy innym opiekaczu robimy grzaneczkę. Najlepsza z bagietki,le chleb też może być. I teraz jest kilka opcji:)
1.nacieramy z obu stron pomidorem,najlepiej koktajlowym
2.nacieramy lekko czosnkiem, wierzch polewamy oliwą z oliwek i lekko solimy - moja ulubiona opcja;)
3.robimy sałatkę
-pomidor w drobną kostkę
-świeża bazylia posiekana
-czosnek przeciśnięty lub posiekany
-oliwa z oliwek
-opcjonalnie woda
-sól pieprz i opcjonalne przyprawy:)
-kładziemy na grzaneczkę i jest super:)
Tisan- Liczba postów : 152
Join date : 04/01/2010
Age : 36
Skąd : skc
Re: Pyszności Nocturne
Carbonaraaaaa <ślinotok>
Yisaraame- Admin
- Liczba postów : 63
Join date : 21/12/2009
Age : 33
Re: Pyszności Nocturne
<Godzina 2:42 i marsz w brzuchu, cisza nocna przerwana, policja w drodzę>
OMG! a ja torebke z makaronu wywaliłem
-Co to jest kapar?
-Jak wlać jajko ze śmietaną do gorącego sosu (czy tam czegoś) tak żeby się nie ścięło?
-1 Łyżeczkę estrogenu? O.O a gdzie hormonami handlują?
-Co to jest Pest(r)o?
Głoooodny jestem
P.S. 3 ugotowane jaja i siekanie... mam 2 Ajjjj będzie bolało... <na samą myśl się krzywi boleśnie>
OMG! a ja torebke z makaronu wywaliłem
-Co to jest kapar?
-Jak wlać jajko ze śmietaną do gorącego sosu (czy tam czegoś) tak żeby się nie ścięło?
-1 Łyżeczkę estrogenu? O.O a gdzie hormonami handlują?
-Co to jest Pest(r)o?
Głoooodny jestem
P.S. 3 ugotowane jaja i siekanie... mam 2 Ajjjj będzie bolało... <na samą myśl się krzywi boleśnie>
Re: Pyszności Nocturne
o o o <bo zwykłe ... już tu nie wystarczy>
Yisaraame- Admin
- Liczba postów : 63
Join date : 21/12/2009
Age : 33
Re: Pyszności Nocturne
Haha! Odpowiedzi na pytania...
Kapar to smaczny pączek (nie mylić z pączkami takiej roślinki. Kupuje sie je w sloiczkach, w zalewie. Takie male zielone kuleczki.
Jajko trzeba wymieszac ze smietana... Mi sie jeszcze nie zdarzylo, zeby takie dobrze wymieszane sie scielo. No i potem ten sos tez trzeba mieszac.
Estragon.. Nie estrogen, mężuś. Przynajmniej ja nie zamierzam feminizować facetów, nie jestem za równouprawnieniem... do hormonów;D
A z kolei pesto to mieszanka bazylii i orzechów, zmielona i czymś zalana (potrawa... nie Wii..). Dostępne w różnej wielkości słoiczkach w hipermarketach. Widziałam w wersji zielonej i czerwonej (ta czerwona chyba z pomidorami).
Kapar to smaczny pączek (nie mylić z pączkami takiej roślinki. Kupuje sie je w sloiczkach, w zalewie. Takie male zielone kuleczki.
Jajko trzeba wymieszac ze smietana... Mi sie jeszcze nie zdarzylo, zeby takie dobrze wymieszane sie scielo. No i potem ten sos tez trzeba mieszac.
Estragon.. Nie estrogen, mężuś. Przynajmniej ja nie zamierzam feminizować facetów, nie jestem za równouprawnieniem... do hormonów;D
A z kolei pesto to mieszanka bazylii i orzechów, zmielona i czymś zalana (potrawa... nie Wii..). Dostępne w różnej wielkości słoiczkach w hipermarketach. Widziałam w wersji zielonej i czerwonej (ta czerwona chyba z pomidorami).
Wirianna- Liczba postów : 87
Join date : 21/12/2009
Age : 36
Re: Pyszności Nocturne
Wirianna napisał:(potrawa... nie Wii..)
Przezorny zawsze ubezpieczony;)
Quarr- Liczba postów : 52
Join date : 01/03/2010
Age : 35
Skąd : Stąd
Strona 1 z 1
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach
|
|